Vijesti

Hrvatska komora inženjera strojarstva

Arhiva starijih vijesti

PREZENTACIJA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA I PREDSTAVLJANJE 1. BROJA GLASILA HKIS-a

Prezentacija Hrvatske komore inženjera strojarstva i predstavljanje 1. broja Glasila HKIS-a


U srijedu, 27. listopada 2010. godine je u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma HAZU-a u Zagrebu, Opatička 18 (na Gornjem gradu), široj javnosti i institucijama koje sudjeluju u procesima gradnje predstavljena Hrvatska komora inženjera strojarstva.


Pred predstavnicima medija i stručnim auditorijem kojeg su činili zainteresirani saborski zastupnici, predstavnici sveučilišta, fakulteta strojarstva, državnih agencija, ministarstava, stručnih udruga te tvrtki, kroz kratka izlaganja i neformalno druženje, nazočnim predstavnicima institucija su predstavljeni neki od dosadašnjih rezultata rada Hrvatske komore inženjera strojarstva kao nezaobilaznog čimbenika u graditeljstvu te daljnji planovi razvitka i djelovanja.
Tijekom programa prezentacije osobito se istaknula promocija djelovanja HKIS-a, 1. broja Glasila i znaka HKIS-a, te se ukazalo na mogućnosti zajedničkih nastupa i suradnje HKIS-a i gospodarskih subjekata, institucija i udruga. Kao završna točka prezentacije, najavljen je 2. međunarodni Kongresa Dani inženjera strojarstva koji se planira održati 23.-26. ožujka 2011. godine u hotelu Lav Meridien Split.

Predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva, mr.sc. Luka Čarapović, dipl.ing.stroj. se u uvodu prezentacije osvrnuo na put koji je prethodio osnivanju Hrvatske komore inženjera strojarstva kao i počecima organiziranog djelovanja inženjera strojarstva u graditeljstvu, a koji datira još iz godine 1878., kada je u Zagrebu osnovan "Klub inžinirah i arhitektah". Dugogodišnji rad Kluba koji je 1884. godine preimenovan u "Društvo inženjera i arhitekata u Hrvatskoj i Slavoniji", pratilo je i donošenje propisa koje je definiralo kako načine ovlaštenja, tako i uvjete.

Na tim stečevinama 1998. godine je osnovana Hrvatska komora arhitekata i inženjera u graditeljstvu, a deset godina kasnije započet je preustroj koji je rezultirao osnivanjem zasebnih Komora čime su uklonjena određena ograničenja u funkcioniranju zajedničkih tijela, a što je omogućilo novi zamah ka ostvarivanju specifičnih ciljeva struke.

U nastavku programa je sintezu 1.broja Glasila HKIS-a predstavio njegov glavni urednik, Tomislav Tkalčić, dipl.ing.stroj., dok je nagrađivani hrvatski dizajner, akademski slikar g. Boris Ljubičić predstavio novi logotip HKIS-a.