Vijesti

Hrvatska komora inženjera strojarstva

Arhiva starijih vijesti

Obavijest o održanom sastanku u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja vezano za Obrazac prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju

Poštovane kolegice i kolege, članovi Komore,

Dana 23. listopada 2018. godine u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja održan je sastanak potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministara graditeljstva i prostornoga uređenja, gospodina Predraga Štromara i njegovih suradnika sa predstavnicima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i Hrvatske komore inženjera strojarstva.

Tema sastanka bile su najavljene izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.

Četiri inženjerske komore predložile su resornom Ministarstvu povlačenje spornih izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju iz zakonodavne procedure te da se u stajalištu Republike Hrvatske o reformi profesionalnih usluga pa tako i u okviru nacionalnog zakonodavstva, posebno naglasi važnost pitanja profesija iz sigurnosnog sektora i to u četiri inženjerske struke arhitektura, građevinarstvo, elektrotehnika i strojarstvo.

Naglašeno je kako ukidanje profesije ovlašteni voditelj građenja i ovlašteni voditelj radova može imati stvarne posljedice na sigurnost ljudi i javno zdravlje te je protivno javnom interesu.

Predmetnom sastanku stajalište Hrvatske komore inženjera strojarstva zastupao je predsjednik Komore, gospodin Željko Dorić.

Tijekom sastanka predstavnici Komora prezentirali su potpredsjedniku Vlade RH i ministru, gospodinu Štromaru zajedničko stajalište kojim se protive prijedlogu ukidanja profesije ovlašteni voditelj građenja i ovlašteni voditelj radova odnosno protivljenje njihovom isključivanju iz obvezatnog članstva Komore kao i deregulaciji te profesije.

Zajedničko protivljenje strukovnih komora obrazloženo je sadržajno i pravno. HKIS će svoje članove o daljnjim aktivnostima vezanim uz izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju obavještavati putem elektroničke pošte kao i mrežne stranice Komore.


Obrazac prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju - Objava putem portala e-Savjetovanja