Vijesti

Hrvatska komora inženjera strojarstva

Aktualne vijesti 2019.

14. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva u Opatiji - Štromar govorio i ostavio Uhlira da pokupi zvižduke inženjera građevinarstva

Poštovani članovi HKIS!

Prenosimo članak objavljen na portalu LIDER - 14. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva u Opatiji, 13.6. - 15.6.2019.

Ni rashladni uređaji opatijskog hotela Ambasador nisu uspjeli spustiti visoku temperaturu u prepunoj dvorani u kojoj se vrlo burno, uz povike i prekidanja govornika raspravljalo u četvrtak poslijepodne na 14. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva. Između sudionika skupa – inženjera građevine s jedne strane i predstavnika ministarstva – državnog tajnika Željka Uhlira i pomoćnice ministra graditeljstva Maje-Marije Nahod – vodio se pravi verbalni rat, a sve zbog izmjena zakona koje je iniciralo ministarstvo o izbacivanju voditelja građenja i ovlaštenih voditelja radova iz obveznog komorskog članstva.

Na samom početku govora ministra graditeljstva Predraga Štromara vidjelo se u kojem će smjeru rasprava ići, kada je rekao da iako je strukovno udruživanje dio stoljetne tradicije, komore nisu i ne mogu biti iste.

– Ako želimo biti moderna i konkurentna država onda treba pratiti najbolje. Svaka promjena izaziva strah i otpor, ali ministarstvo se mora mijenjati, zakoni u našoj domeni se moraju mijenjati i modernizirati. Zakon o gradnji i Zakon o prostornom uređenju, olakšali su proces građenja – rekao je ministar Štromar i dodao da je nakon stupanja ovih zakona na snagu zabilježen rast izdavanja građevinskih dozvola za četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani, upravo jer su smanjene procedure, ograničeni rokovi javnim službama i sl.

– To će utjecati na povećanje isplativosti investicija. Sada projektant elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati sve promjene, što će donijeti napredak na “Doing business” ljestvici, rekao je ministar Štromar te dodao da ne smijemo biti zatvoreni nego se moramo mijenjati, jer reforme su nužne kako bi smo bili konkurentni.

A upravo iz pozicije konkurentnosti na europskom tržištu i smanjenja troškova gospodarstvu predstavnici ministarstva – nakon odlaska ministra Štromara – branili su izmjene Zakona o komorama, te Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje prema kojima bi voditelji građenja bili isključeni iz obveznog komorskog članstva. Uhlir je najavio i deregulaciju cijele profesije, jer, kako je u dva navrata rekao, mijenjamo, dereguliramo, približavamo se standardu Europe kako bi povećali konkurentnost.

– Cilj je izjadnačiti sve zemlje članice EU da bismo sutra svi radili za iste plaće – rekao je državni tajnik na što je dočekan zvižducima.

– Hrvatska ima regulirano 300 profesija, a Europski prosjek je 200 profesija i to je mjera koju moramo provesti – pravdao se Uhlir, ali je prekinut povikom iz publike.

– To provodite kako biste strancima omogućili da bez ikakvih prepreka dođu u Hrvatsku i budu šefovi gradilišta.

– Da, isto tako i hrvatski inženjer građevine može biti bez problema šef gradilišta u Njemačkoj, rekao je državni tajnik nakon čega je uslijedila nova serija zvižduka.

Što je rasprava odmicala tenzije su rasle, više nije bilo strpljenja sačekati mikrofon i dobiti riječ, iz publike su se čuli povici razjarenih inženjera koji su svi od reda zdušno branili stav da oni trebaju biti regulirana profesija, a ne da ih se, prema navodnim napucima iz Europske unije, deregulira.

– Svaki šef građenja ukoliko želi biti član komore nema nikakve smetnje da to i bude, ali dobrovoljno, jer jedino što po izmjenama ovoga zakona šefovi gradilišta mogu izabrati žele li biti članovi komora ili ne. Krajnje je vrijeme da prestanemo biti pametniji od cijeloga svijeta – rekao je Uhlir.

Replicirao mu je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Zvonimir Sever i bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatske komore inženjera graditeljstva.

– Šefa gradilišta se povlači po sudovima. Najnoviji primjer je nesreća hidroelektrane Dubrovnik, kad je pritvoren naš član, šef gradilišta. Naši kolege redovito nemaju nikakvu zaštitu i borili su se upravo iz tih razloga da uđu u komoru. Svaki put su voditelji građenja išli u zatvor kad bi se nešto dogodilo na gradilištu – rekao je Sever.

– Uvijek imamo individualnu odgovornost. Ako kranisti nešto ispadne, tko će biti odgovoran, njegov direktor ili on – pitao je državni tajnik na što je cijela dvorana počela glasno negodovati. Šefa gradilišta ne pokriva polica ako ne radi po projektu, tada mora biti odgovoran – rekao je Uhlir.

Koliko god je rasprava odmicala nije se postigao nikakav dogovor iako je predsjednica Hrvatske komore inženjera građevine, Nina Dražin Lovrec rekla da se nada da će resorno ministarstvo ipak razmisliti o tome da posluša argumente struke i razmisli o predloženim izmjenama zakona.


Autor Aleksandra Brzić

Izvor:LIDER (https://lider.media/)