Vijesti

Hrvatska komora inženjera strojarstva

Aktualne vijesti 2024.

Održano stručno putovanje u Makedoniju, u organizaciji PO Split Hrvatske komore inženjera strojarstva (01.05.-05.05.2024.)

U organizaciji PO Split - Hrvatske komore inženjera strojarstva, organiziran je stručni posjet Vinariji Tikveš, Kavadarci, Sjeverna Makedonija u razdoblju od 01. do 05. svibnja 2024. godine.

Vinarija se nalazi u srcu vinogradarske regije koja je poznata po svojim plodnim tlima i povoljnim klimatskim uvjetima za uzgoj vinove loze.

Prilikom posjeta vinariji, članovi su imali priliku vidjeti postrojenja za tehnološku obradu grožđa u procesu proizvodnje, te termotehničke sustave koji se koriste u proizvodnji vina.

Vinarija ima proizvodni kapacitet preko 30 miliona litara vina, za koje grožđe dobiva iz vinograda površine 5000 hektara. Vinarija proizvodi širok spektar vina,   uključujući bijela, crna i ružičasta. Osim toga, proizvode pjenušava i desertna vina. Vinarija pruža jedinstvenu priliku da se posjetitelji upoznaju s bogatom vinarskom tradicijom Makedonije.

Osim posjete Vinariji Tikveš, sudionici su obišli:  Ohrid (jedan od najljepših gradova u Makedoniji), Bitolu (grad bogat kulturnim naslijeđem) te Skoplje (glavni grad, urbani centar Makedonije), te sve povijesne i kulturne znamenitosti navedenih gradova.  

Fotografije sa stručnog putovanja možete pogledati: OVDJE