Vijesti

Hrvatska komora inženjera strojarstva

Arhiva starijih vijesti

STRUČNA POSJETA U ORGANIZACIJI HKIS - KOGENERACIJSKO POSTROJENJE NA BIOMASU BE-TO GLINA

Hrvatska komora inženjera strojarstva je organizirala dana 21.11.2017. godine jednodnevnu stručnu posjetu kogeneracijskom postrojenju na biomasu BE-TO Glina (bioelektrana-toplana) u Glini, pod pokroviteljstvom Tvornice turbina Karlovac (TTK). Obzirom da je broj sudionika bio ograničen, a i da je mjesto polaska Zagreb, pozvani su samo članovi PO Zagreb i PO Varaždin.

Prije posjete postrojenju BE-TO Glina u Glini, izvršen je obilazak novih pogona TTK u Karlovcu, na lokaciji u poduzetničkoj zoni Logorište. U prostorijama TTK prikazan je kratki film s ciljem upoznavanja proizvodnog programa, te prezentacije tvrtke od strane osnivača i direktora g. Mikšića, koji je također i član Komore, te g. Schillera, člana uprave i g. Tota iz odjela turbinskih konstrukcija.
Nakon toga je izvršen obilazak pogona za strojnu obradu gdje se vrši izrada novih dijelova za turbine i pumpe, reparatura korištenih dijelova turbina i pumpi, a i sklapanje kompletnih novih turbina i pumpi. Zatim je uslijedio obilazak skladišta modela za odljevke turbinskih i pumpnih kućišta gdje su pohranjeni brojni i raznovrsni dragocjeni modeli koje služe za ponovno odlijevanje kućišta već isporučenih proizvoda.

U Glini je posjećeno kogeneracijsko postrojenje BE-TO Glina pod stručnim vodstvom TTK Karlovac koja je provela realizaciju kompletne strojarnice snage 1,2 MWe (turbogeneratorski agregat, kondenzacijski sustav, rashladni sustav, elektronička regulacija agregata) koja uključuje projektiranje, proizvodnju, isporuku, montažu i puštanja u rad te ugovor o 15-godišnjem održavanju. Opis kogeneracijskog postrojenja na biomasu BE-TO Glina te ostale informacije o TTK Karlovac su prikazani u prezentaciji.

Po završenom stručnom dijelu posjete, TTK je organizirao zajednički ručak u restoranu "Hrvatske šume" Muljava na obroncima Petrove gore.