Vijesti

Hrvatska komora inženjera strojarstva

Aktualne vijesti 2019.

Priopćenje - Reakcija 4 inženjerske komore na usvajanje prijedloga dva zakona na Vladi RH koji ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova

Poštovane kolegice i kolege, članovi HKIS,

objavljujemo Priopćenje - Reakciju 4 inženjerske komore na usvajanje prijedloga dva zakona na Vladi RH koji ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova.

Zakonski prijedlozi ministra Štromara uvode kaos, nered i nesigurnost u građenje!

Reakcija 4 inženjerske komore na usvajanje prijedloga dva zakona na Vladi RH koji ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova

U dvadeset godina postojanja inženjerskih komora nije se dogodio slučaj da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene direktno protiv interesa struke i uvode kaos, nered i nesigurnost u građenje.

Postupci ministra graditeljstva Štromara, njegovog državnog tajnika Uhlira i pomoćnice ministra Maje Marije Nahod, kojime nakon višemjesečnog iznošenja konkretnih argumenata od strane struke i inženjerskih komora, ovo troje političara ne odustaje od nepromišljenih i amaterskih zakonskih prijedloga može se jedino okarakteririzirati kao pogodovanje uskim interesnim skupinama. Usprkos argumentiranom protivljenu članova komora, protivljenju sindikata, protivljenju poslodavaca i protivljenju inženjerskih komora, ministar Štromar poslao je loš i štetan zakonski tekst na Vladu RH, koja ga je nažalost usvojila te uputila u prvo čitanje u Sabor. Predložene izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, ne samo što gaze prava pojedinaca u graditeljstvu (voditelja građenja/radova), već duboko zadiru u temeljne pravne principe na kojima počiva kontinentalni komorski sustav, kakav ima Hrvatska. Ove izmjene u javnopravni komorski model unose privatnopravni element dobrovoljnosti članstva, što inače karakterizira udruge. Takva rješenja su ustavnopravno u potpunosti neprihvatljiva jer predstavljaju neodrživ miks javno međusobno nepomirljivih principa javnopravnog i privatnopravnog karaktera.

U nedostatku predlaganja pravih mjera koje bi potaknule graditeljstvo (porezno rasterećenje, stimulacija izvoza, poticaji za kupnju opreme i strojeva i drugo) ministar Štromar predlaže udar na 5.500 inženjera, pripadnika graditeljskog sektora. I to u trenutku kada nas je po rastu građevinarstva prestigla i Rumunjska, iza nas je jedino Bugarska. Upravo to pokazuje svu nesposobnost ministra Štromara da vodi resorno ministarstvo, jer umjesto pravih i poticajnih mjera predlaže tipične birokratske mjere koje će za posljedicu imati odljev prvenstveno mladih inženjera u inozemstvo.

Ponovno upozoravamo sve donositelje odluka: ove zakonske izmjene nemaju legitiman pravni cilj, već se radi ishitrenim politikantskim odlukama Štromara i Uhlira, koje, bez objektivnog i racionalnog opravdanja, nanose štetu javnom interesu u području gradnje.

Jedna od zadaća naše četiri inženjerske komore je upravo zaštita javnog interesa u gradnji i od toga nećemo odustati u mjesecima koji su pred nama.

Apeliramo na zastupnike Hrvatskog sabora da ne prihvate ovaj prijedlog zakona te na taj način zaštite graditeljski sektor, javni interes i sigurnost gradnje. Nadamo se da će Vlada i Sabor u daljnjoj proceduri prepoznati svu štetnost ovakvog prijedloga ministra Štromara, državnog tajnika Uhlira i pomoćnice ministra Maje-Marije Nahod.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata

Željka Jurković, dipl. ing. arh.

Predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva

Nina Dražin Lovrec, dipl. ing. građ.

Predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva

Željko Dorić, dipl. ing. stroj.

Predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike

Živko Radović, dipl. ing. el.


Štromar: Izmjenom zakona graditelji će biti konkurentniji, a Hrvatska više rangirana na Doing Business listi - Izvor Lider Portal


Propćenje:

Reakcija 4 Komore