Vijesti

Hrvatska komora inženjera strojarstva

Arhiva starijih vijesti

Obavijest članovima HKIS o proceduri donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komorama i Zakona o poslovima i djelatnostima

Poštovane kolegice i kolege,
u tijeku je ključni postupak izmjene zakona kojima se odlučuje o budućnosti arhitektonske i inženjerske struke, što znači da se odlučuje o našoj budućnosti te o budućnosti strukovnih komora, koje štite našu profesiju.

Molimo Vas da, ukoliko ste u mogućnosti, na poveznicama:

https://www.sabor.hr/prijedlog-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-komori-arhitekata-i-komorama-inzenjera-u?t=110414&tid=207947

https://www.sabor.hr/prijedlog-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-poslovima-i-djelatnostima-prostornog-uredenja-i-0?t=110412&tid=207946

pogledate raspravu u Hrvatskom saboru koja je vođena u četvrtak, 11. 7. 2019. godine, u proceduri prvog čitanja Izmjena i dopuna Zakona o komorama i Zakona o poslovima i djelatnostima.

Uvjerite se i sami u način rasprave i argumentaciju predlagatelja MGIPU-a kojeg su u sabornici predstavljali Željko Uhlir i Maja-Marija Nahod.

Tri su ključne točke koje su strukovne komore tražile da se promijene u prijedlozima zakona:

• da ovlašteni krajobrazni arhitekti, ovlašteni voditelji građenja i ovlašteni voditelji radova ostanu članovi komora,
• da djelatnost prostornog uređenja ostane negospodarska djelatnost,
• da MGIPU u radu komora može nadzirati samo javne ovlasti komora (a ne svu djelatnost komora kako predlaže MGIPU jer bi time komore izgubile svoju samostalnost).

Također, naglašavamo da ova dva prijedloga zakona NISU DOBILI POTREBNU VEĆINU na matičnom saborskom Odboru za prostorno uređenje, dakle: prijedlozi zakona na matičnom odboru nisu prošli! Usprkos tome, većinom glasova, u petak, 12. 7. 2019. prošli su prvo čitanje u Saboru.

Strukovne komore će se i nadalje intenzivno nastaviti protiviti se ovim prijedlozima zakona koje ocjenjujemo štetnim za javni interes, za djelatnost graditeljstva u cjelini te za pravni sustav Republike Hrvatske!

Pozivamo Vas. javite se s prijedlozima i komentarima na gore navedeno, jer ćemo kao komore, u okviru komorskih prava i obveza, istupiti u javnosti s ciljem zaštite prava naših članova na samostalno i odgovorno obavljanje djelatnosti i zaštitu profesije što ujedno predstavlja i javni interes.

S poštovanjem,

Predsjednik
Hrvatske komore inženjera strojarstva
Željko Dorić, dipl.ing.stroj.